Πάρνωνας Κωδ: APP071  
Guided
Αστροπαρατήρηση Πεζοπορία
25 -26 Ιουνίου
1 Διανυκτέρευση (Καταφύγιο Πάρνωνα)
135€ Το άτομο
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη (1/5) Εύκολη / Μέτρια (2/5)

moderate

ΕΥΚΟΛΗ / ΜΕΤΡΙΑ

 

135€ / άτομο

 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Mια μοναδική εκδρομική εμπειρία για όλους. Σε αυτό το διήμερο και στο πανέμορφο βουνό του Πάρνωνα θα απολαύσουμε όπως πάντα τις πεζοπορίες μας αλλά και θα έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε τη εμπειρία της ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Ο Πάρνωνας λόγω του πολύ σκοτεινού ουρανού θεωρείται ιδανικό σημείο για αστροπαρατήρηση και μαζεύει ερασιτέχνες αστρονόμους από όλο τον κόσμο. Το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε σχετικά με τους καλοκαιρινούς αστερισμούς, από που προέρχονται τα ονόματα τους και την μυθολογία που κρύβεται πίσω από κάθε αστερισμό. Θα μάθουμε τι είναι τα άστρα ( ήλιοι ) πως ζουν και πως πεθαίνουν, πως να διαβάζουμε έναν αστρονομικό χάρτη, πως μπορούμε να εντοπίζουμε αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού και θα παρατηρήσουμε μέσα από τηλεσκόπιο τους  βασικούς καλοκαιρινούς στόχους του νυχτερινού ουρανού. Τέλος θα δούμε πως μπορούμε να προσανατολιστούμε τη νύχτα με τη βοήθεια των άστρων.

Το διήμερο θα απολαύσουμε φυσικά και τις πεζοπορίες μας, από τη Βαμβακού έως το Σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής το Σάββατο και από το καταφύγιο προς τη ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα την Μεγάλη Τούρλα την Κυριακή. Μία εύκολη και μία μέτρια πεζοπορία οι οποίες όμως θα μας γεμίσουν όμορφες εικόνες από το τοπίο και την πλούσια φύση του Πάρνωνα. 

Highlights

 • Αστροπαρατήρηση
 • Πρωινό με θέα τις γύρω κορυφές του Πάρνωνα
 • Κορυφή Πάρνωνα

TRIP INFO

Σχετικά με τη Διαδρομή

Paronas Hike Info

 

Διαδρομή Σαββάτου: Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία της Βαμβακού ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι, με κατεύθυνση το Σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής. Μία εύκολη κυκλική διαδρομή ανάμεσα σε νερά και πλούσια φύση. Το μοναστήρι, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την κατασκευή του είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι βοσκοί έβλεπαν κάθε βράδυ ένα φως στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο κάθε πρωί εξαφανιζόταν. Κάποιο βράδυ αποφάσισαν να προσεγγίσουν το σημείο για να δουν τι γίνεται με το φως και ανακάλυψαν σε μια σχισμή του βράχου την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Διαδρομή Κυριακής: Ξεκινάμε τη διαδρομή από το καταφύγιο στα 1.420 μέτρα. Στην αρχή το μονοπάτι είναι κατηφορικό και μας προσφέρει εντυπωσιακή θέα στις γύρω βουνοκορφές του Πάρνωνα. Κατηφορίζοντας το τοπίο θα μας προσφέρει όμορφες εναλλαγές. Η πυκνή βλάστηση θα δώσει τη θέση της σε ένα γυμνό τοπίο άγριας ομορφιάς όπου θα μας συνοδεύσει μέχρι την κορυφή, την Μεγάλη Τούρλα στα 1934 μέτρα. 

 

img_20210610_162325.jpg

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω την κράτηση; Για αυτή την πεζοπορία μπορεί να γίνει κράτηση έως και την Τετάρτη 22/6. Οι θέσεις στο καταφύγιο είναι περιορισμένες επομένως συνίσταται η έγκαιρη κράτηση. Εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί διαμονή και με ελεύθερη κατασκήνωση.

Πρόγραμμα Εκδρομής: Σάββατο 25/6 συναντιόμαστε στο μετρό Κατεχάκη και ξεκινάμε 11:00 μ.μ την περιπετειά μας!

Κατά τις 14:30 θα φτάσουμε στο χωριό της Βαμβακούς. Αφού ξεμουδιάσουμε λίγο από το ταξίδι, ετοιμαζόμαστε για την κυκλική πεζοπορία μας προς το Σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής. Επιστροφή στην πλατεία του χωριού όπου και θα απολαύσουμε  το γεύμα μας σε παραδοσιακή ταβέρνα δοκιμάζοντας ντόπια προϊόντα. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε με τα αυτοκίνητα προς το ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα στην θέση Αρνόμουσγα και αφού τακτοποιηθούμε θα περάσουμε στο χώρο που θα είναι στημένο το τηλεσκόπιό μας για την Αστροπαρατήρηση.

 Κυριακή 26/6: Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας παρέα με την υπέροχη θέα από το Καταφύγιο θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας προς την κορυφή του Πάρνωνα την Μεγάλη Τούρλα. Επιστροφή στο καταφύγιο όπου και θα πάρουμε τα οχήματα με κατεύθυνση τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Πέτρου με τα παλιά αρχοντικά Πυργόσπιτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα και μετά από μια μικρή περιπλάνηση στο χωριό θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Εξοπλισμός

Για αυτή την εκδρομή δεν απαιτείται να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πεζοπορικό εξοπλισμό μαζί σας. Ανάλογα με τον καιρό και την εποχή πρέπει να έχετε μαζί σας τα αντίστοιχα ρούχα και φυσικά το κατάλληλο παπούτσι για πεζοπορία σε μονοπάτια βουνού.  Η χρήση μπαστουνιών πεζοπορίας συνίσταται. Για τη διαμονή στο καταφύγιο συνίσταται υπνόσακος και φακός κεφαλής ή μικρός φακός χειρός.

Εμπειρία και φυσική κατάσταση

Αυτή η εκδρομή είναι κατάλληλη για ανθρώπους με βασική φυσική κατάσταση. Έχει χαρακτηριστεί ως μέτρια λόγω των χιλιομέτρων της, του τερεν και της υψομετρικής διαφοράς του μονοπατιού. 

 

 

 

Διήμερη εκδρομή  Αστροπαρατήρηση & Πεζοπορία
 6,56 χλμ11,27 χλμ.
Συνολικό μήκος διαδρομών 
 ΕΥΚΟΛΗ/ΜΕΤΡΙΑ 
Βαθμός δυσκολίας

 ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

 • Έμπειρος συνοδός / αρχηγός εκδρομής
 • Μεταφορά με ΙΧ (4 άτομα / ΙΧ)
 • Διανυκτέρευση στο καταφύγιο
 • Πρωινό
 • Light Refreshment
 • GPX file

Σημείωση: Υπάρχει η δυνατότητα για ελεύθερη κατασκήνωση στο χώρο του καταφυγίου

Δεν περιλαμβάνεται στο κόστος: Το γεύμα του Σαββάτου και το μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής

 

Σε περίπτωση ακύρωσης από την Trailducks επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό συμμετοχής. 

Επιλογή εξόρμησης APP071 Πάρνωνας (Διήμερο)

ΚΡΑΤΗΣΗ

135 
ανά άτομο

 

 • Διεύθυνση: Φραγκογιάννη 45, Παπάγου 15669 Αθήνα, Ελλάδα
 • Email: info@trailducks.gr
 • Τηλ: +302130234731
 • MH.T.E. 0259E70000741801

Search